Föreläsare

Jag är ofta ute och föreläser.
Publiken varierar mycket, både i storlek och sammansättning.
Här får du veta lite om mina olika föreläsningar. 

Att skriva lättlästa texter - hur gör man?


Man skulle kunna tro att det är hur lätt som helst att skriva lättläst. Det hörs ju på namnet. Men lättläst är absolut inte detsamma som lättskrivet. Jag menar att det är ganska svårt att skriva lättläst, mycket svårare och framför allt mer komplext än vad man tror.
Jag har sedan 2011 skrivit runt 30 lättlästa böcker för olika målgrupper som nyanlända, personer med kognitiva funktionsnedsättningar och för barn med läs- och skrivsvårigheter.
Nu kan du också lära dig att skriva lättläst. Det behövs fler som kan det! Jag håller kurs just nu på studieförbundet Vuxenskolan men kommer att hålla fler kurser framöver. Jag kan också föreläsa vid enstaka tillfällen om grunderna i att skriva lättläst. Som en liten smakfull aptitretare. 

Är du intresserad?
Hör av dig till mig på epost ann(at)bonasignum.se så hittar vi en lösning.

Sju nycklar till livslångt lärande

Jag pratar om hur vi ska motivera och inspirera barn, ungdomar och vuxna, med funktionsnedsättningar. Det kan gälla att deltaga och vara aktiva i en skolsituation men även hur vi ska tänka inom LSS, t ex på daglig verksamhet, i gruppboenden och i hemmet. Mitt upplägg har sju nycklar till framgång som fungerar på oss alla, oavsett diagnoser, men är extra viktiga för personer med särskilda behov. Att lära sig hur man kan skapa en miljö, både fysiskt och psykiskt, som är så optimal som möjligt för all inlärning är faktiskt enklare än man tror. Och det spar både tid, pengar och ansträngning. Den här föreläsningen kräver minst en timme, gärna mer.
Läs gärna mer om detta på 
www.sjunycklar.se

Ann Gomér - författaren
Som författare pratar jag oftast om dels hur min väg till författarskapet sett ut men även om vad jag skriver och för vem. Som det ser ut idag har jag fler olika målgrupper för mina böcker ofta har de en gemensam faktor - de behöver böcker som är lättlästa. Jag skriver för barn som är på väg in i läsandets underbara värld, jag skriver för personer i olika åldrar med olika typer av funktionsnedsättningar och jag skriver också för nyanlända som behöver lära sig svenska språket. Senaste tiden har jag varit ute och träffat många elever på komvux som läser SFI och kämpar för att lära sig svenska. Väldigt roligt! Den här föreläsningen går att tidsanpassa efter behov.
Ann Gomér - mamman
När mamman i mig anlitas handlar det ofta om mitt liv med en funktionsnedsatt dotter med utgångspunkten av min bok "Mitt annorlunda barn". Det har varit ett liv med både svåra motgångar men också med ett starkt engagemang och oändlig kärlek. Jag pratar om kommunikationssvårigheter när talet uteblir, hur man upplevt bemötande i olika situationer och hur man som förälder ibland måste sålla bland alla instanser för att orka. Jag pratar också om balansgången i relationen mellan anhöriga och all personal som man ständigt möter ihop med sitt barn. Det är inte alltid lätt att föra en konstruktiv diskussion när känslorna svallar. men framför allt pratar jag om hur man som förälder ska orka, hitta kraft och energi när man ständigt mest kämpar för att hålla näsan bara pyttelite ovanför ytan. Det ÄR ett tufft och annorlunda liv. Men det finns också ljuspunkter och det finns bra strategier för att göra det lättare. Den här föreläsningen kan bli lång. ;)  Jag rekommenderar minst en timme.
Sagt om mig efter författarbesök februari 2017 på Malmö stadsbibliotek:

Tack för en fantastiskt bra föreläsning om hur viktigt och kul det är att läsa. Du engagerade hela publiken och med en blandning av skoj och allvar delade du generöst med dig av dina egna erfarenheter. Vi vill varmt rekommendera dig som läsinspiratör till både barn och vuxna. Stort Tack för att du kom hit!
/Eva och Sara på Malmö Stadsbibliotek

Här kan du läsa en artikel om mig från Allas veckotidning (26/1-2017):
http://bonasignum.com/Allas.pdf

Här finns en artikel om mig som SPSM skrev efter ett föredrag i Gävle på lärvux rikskonferens 2017:
https://www.spsm.se/kurser--aktiviteter/nyheter/nyheter/entreprenorskap-for-okad-delaktighet/